Gyrotonic Expansion System® je funkcionalna vadba

Gyrotonic  Expansion System fukcionalna vadba, je nova razsežnost gibanja, ki vključuje večosno gibanje sklepov, ki se pojavlja na različnih ravninah gibanja in omogoča gibanje v tridimenzionalnem okolju. Prav zaradi vključevanja treh osnovnih ravnin (frontalna, sagitalna in horizontalna), takšno gibanje telesu omogoča neskončne variacije kinetične verige.

Gyrotonic  Expansion System, ima značilnosti funkcionalne vadbe, pri kateri se na različne načine prepletajo elementi naravnih gibalnih struktur in vadečega usmerjajo tako k statični, kot tudi dinamični produkciji mišične sile.

Fukcionalna vadba v sistemu Gyrotonic razvija tudi stabilizacijsko sposobnost telesa in spodbuja krepitev moči iz telesnega središča. Omogoča zavedanje lastnega telesa, odkrivanje novih gibalnih zmožnosti in usklajuje povezanost telesnega z duševnim.

Sistem Gyrotonic tehnike, zagotavlja izboljšanje v treh temeljnih gibalnih sposobnostih;  v moči, gibljivost in koordinaciji. Kombinacija koordinacijsko zahtevnih  vaj, ki temeljijo na globoko ozaveščeni tehniki dihanja, odpirajo energijski pretok telesa, ki se na ta način osvobaja napetosti in različnih blokad na energijski, telesni in duševni ravni.

Gyrotonic Expansion System® – temeljni principi vadbe

Fukcionalna vadba Gyrotonic odgovarja različnim telesnim tipom ljudi, upošteva različno fizično pripravljenost  in je primeren za vse starostne skupine. Glavna značilnost Gyrotonic  Expansion Systema je, da telesu omogoča krožno, spiralno in valujoče gibanje ter tako povečuje funkcionalnost hrbtenice. Poleg tega pa sistem fukcionalne vadbe pripomore tudi k izboljšanju občutka za trodimenzionalno in globinsko zavedanje telesa, kar posledično vpliva na izboljšanje ravnovesja v telesu. Vaje, ki se prepletajo v tekoče gibalne strukture, z mobilizacijo in artikulacijo sklepov, vključujejo celoten mišični sistem telesa.

Med fukcionalno vadbo se mišice raztezajo in krepijo hkrati. Gibalne naloge, dajejo vadečemu popolno svobodo gibanja, pri izvajanju vaj ni omejitve hitrosti, zaradi večosnega gibanja se izboljšuje koordinacija in povečuje amplituda gibov.

Za razliko od običajnih fitnes naprav, kjer se gibanja izvajajo predvsem linearno ali izolirano, so naprave Gyrotonic Expansion Systema narejene tako, da se poleg mišične strukture, krepijo in raztezajo tudi vezi, ki v telesu povezujejo kostne segmente med seboj. Gibalni vzorci so človeku naravni, čisti in tekoči, zato lahko ustvarjajo optimalno zmožnost krčenja in raztezanja mišičnega sistema. Celoten sistem vaj na napravi, je narejen na podlagi anatomske strukture človekovega skeletnega sistema, kar telesu  zagotavlja optimalen podporni sistem  pri izvajanju vseh rotacijskih in kompleksnih gibalnih nalog. Gibanja so strukturirana tako, da se med izvajanjem gibalnih nalog povečuje prostorsko zavedanje telesa in simetričnost gibanja. Vadečemu se pod stalnim vodstvom in nadzorom trenerja, omogoča različna upornost izvajanja vaj in optimalna športna simulacija gibanja, brez omejitev hitrosti in obsega gibanja. Z enotnim in trajnim odporom, ki ostaja konstanten skozi vse spremembe smeri, vključno z zgibno osjo, so koncentrične in ekscentrične sile maksimalno in enakomerno porazdeljene med agoniste in antagoniste. Vaje so usklajene z ustreznimi dihalnimi vzorci, ki so povezani z notranjim telesnim ritmom vsakega posameznika. Ritmičnost, intenzivnost in hitrost izvajanja vaj, ustvarja nizko ali visoko intenzivno premagovanje napora. Posebna pozornost je namenjena povečanju funkcionalne sposobnosti hrbtenice, kar omogoča optimalno telesno razmerje, zmanjšuje dovzetnost za poškodbe in  kopičenje mikrotavm v mišici. Večja prožnost in moč mišičnega sistema, dajeta telesu večjo vitalnost, gibljivost in sposobnost nadaljnjega razvoja vseh motoričnih sposobnosti.

Gyrotonic Expansion System® – cilji fukcionalne vadbe

Gyrotonic je fukcionalna vadba, ki s svojimi vadbenimi principi telesu omogoča, da preseže meje lastnih gibalnih sposobnosti. Vadba povečuje funkcionalne zmogljivosti celotnega telesa na telesu prijazen in naraven način.

  • Povečuje zmogljivost kardiovaskularnega sistema (stimulacijo srca, pretok krvi in limfne tekočine).
  • Izboljšuje ravnotežje in harmonijo v pretoku energije skozi telo.
  • Spodbuja in krepi vzdraženost živčnega sistema, ki izboljšuje mišično aktivacijo.
  • Povečuje mobilizacijo hrbtenice, sprošča njeno togost in izboljšuje njeno funkcionalno vrednost v povezavi z notranjimi organi.
  • Izboljšuje čutenje in zaznavanje lastnega telesa.
  • Kompleksnost vaj s pomočjo dihalnih tehnik izboljšuje pretočnost gibalnih vzorcev in hkrati stimulira izdihovanje nečistega zraka iz pljuč.
  • Povečuje mobilnost sklepov in omogoča telesu, da skozi gibalne naloge povečuje svojo zmogljivost v koordinaciji, moči in gibljivosti v vseh smereh.

Gyrotonic Expansion System® – naprave

Gyrotonic Expansion System sestavlja pet naprav, ki so narejene tako, da vadečemu s pomočjo premagovanja dodatnega upora, omogočajo funkcijsko gibanje telesa. Najbolj vsestranska naprava je Pulley Tower Combination Unit. Sestavljena je iz dveh delov in sicer iz klopi, ki vsebuje vrtljive ročaje na obeh straneh, z možnostjo regulacije upora in stojala, na katerem so pritrjena kolesca preko katerih so nameščene vrvi z utežmi. S pomočjo le-teh, med vadbo na različne, človeku naravne načine, premagujemo breme. Dimenzije naprave so sledeče: višina 212,5 cm, dolžina 210 cm in širina, vključno s širino ročajev, 180 cm.